tiistai 12. maaliskuuta 2013


Tekstiiliartesaaniopiskelijat Jenni Vuori ja Henna Rydenfelt suorittivat  7 opintoviikkoa työssäoppimista koululla. He valmistivat replikat 1900-luvun alkupuolella tehdyistä kuultokudosverhoista. 

 

 
 
Työ oli vaativa, mutta kokemuksena hyvin antoisa. Alunperin ei olisi osannut kuvitella, miten paljon aikaa saa kulumaan kahden verhon tekemisessä. Tytöt aloittivat 5B jaksolla (2012)työssäoppimisen, kutoivat kesälläkin pari viikkoa ja aloittivat koulun noin viikkoa ennen virallista alkamista.

Asiakas antoi alkuperäisen verhon malliksi. Alkuun työstäminen oli pientä salapoliisityötä, sillä oli löydettävä sopivat langat nykyajan lankakartoista. Asiakas halusi kahdet mahdollisimman samanlaiset verhot, kuitenkin mitat oli muutettava nykyiseen tilaan sopiviksi. Oli mietittävä miten suhteuttaa kuviot uusiin mittoihin.

Suurin haaste oli kuitenkin siinä, miten kaksi eri kutojaa saa kudottua kaksi verhoa mahdollisimman samalla käsialalla. Haasteesta kertoo hyvin se, että yhdelle kutojallekin kahden samanlaisen kuultokudosverhon tekeminen ei ole helppoa. Oli tehtävä sopimuksia ja kehitettävä omia niksejä.  Jo valmisteluvaiheessa huomattiin, että olisi syytä kirjoittaa paperille ylös mitä on sovittu, päätetty ja pohdittu ja kenen kanssa. Tärkeää oli myös pitää asiakas ajan tasalla suurista muutoksista ja ratkaisuista, sillä olihan kyseessä arvotekstiili.

Kokemus oli antoisa ja opettavainen, vaikkakin välillä usko työn valmistumiseen meinasi loppua. Kuitenkin mitä pidemmälle työssä edettiin, sitä helpommaksi itse ryhmätyöskentely muodostui. Vaikkei samanlaiseen projektiin nyt heti lähtisi mukaan, ei sitä koskaan tiedä, jos tulevaisuudessa uusi tilaisuus tarjoutuu, silloin ainakin tietää, mistä lähteä liikkeelle.

 
Henna Rydenfelt N10TA


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti